Sajnálatos de Aktuális

A félelem teljesen természetes és fontos érzés.

/Tzur Kati/

Az izraeli biztonsági helyzet sok családot állít olyan szituációk elé, amikkel más országokban nem találkoznak. Izrael bizonyos részein ez gyakoribb, az elmúlt napokban a Gus Dán és a tőle délre fekvő területek is rendkívüli biztonsági helyzetben vannak. Ilyenkor nincs iskola, a gyerekek és a szüleik légiriadóknak vannak kitéve. Az izraeli gyerekeket felkészítik az óvodákban és az iskolákban erre a helyzetre. Megtanítják őket, hogyan kell helyesen és biztonságosan viselkedni vészhelyzet esetén, és gyakorolnak is ilyen szituációkat.

Emellett természetesen nagyon fontos hogy mi, szülők is figyeljünk a gyerekekre. Beszeljünk velük a helyzetről, a mi érzéseinkről, és bátorítsuk őket, hogy osszák meg velünk a gondolataikat, érzéseiket.

A félelem teljesen természetes és fontos érzés. Rövid reakció egy ténylegesen megtörtént, ijesztő eseményre. Segít a vészhelyzetek felismerésében és helyes kezelésében. A túlélési ösztön alapja. Ha a gyerek fél, legyünk mellette, nyugtassuk meg, és próbáljuk megbeszélni vele, hogy mi segíthet neki a nehéz percekben.

Ha úgy látjuk, hogy a félelem nem múlik el a vészhelyzet elmúltával, akkor elképzelhető, hogy stressz, pánik, vagy post trauma alakult ki. Ilyenkor fontos szakmai segítséget kérni. Beszélhetünk a gyerekorvossal, vagy azzal az oktatási intézménnyel, ahol a gyerek tanul. Ezekben a napokban az Oktatási Minisztérium pszichológiai osztályához és a városi pszichológiai intézethez is lehet fordulni. A telefonszámukat a helyi polgármesteri irodában, vagy az illetékes óvodában, iskolában kaphatják meg a szülők.

Nyugodt, csöndes napokat mindannyiunknak!