Jom Ha’Zikaron

A zsidó állam függetlenségének napjára, valamint a nemzet hőseire emlékezünk Jom Ha’Acmaut, (יום העצמאות), és Jom Ha’Zikaron (יום הזכרון)  egymást követő két napján. „Öröm idején a szomorúság és a Szomorúság idején az öröm”. Jom HaZikaron a komor emlékezet, és az örömteli Jom HaAtzmaut,  egysége ez a két nap.

Jom Hazikaron  a nemzet emlékezetének emléknapja. E napon az izraeli háborúk során elesett katonákra és a terrorcselekmények polgári áldozataira emlékezünk. A Yom HaZikaron, amely a zsidó naptár szerint Iyar hónap negyedik napján , szirénával veszi kezdetét. Amikor a sziréna  felharsan, az izraeli emberek abbahagyják, bármit is csinálnak, bárhol is legyenek, felállnak, hogy emlékezzenek mindazokra, akiket elveszítettek. Az autópályákon közlekedők leállítják az autóikat, munkahelyeiken abbahagyja a munkát, a vacsorázó-asztalnál ülő család abbahagyja az étkezést, hogy  tiszteletteljes csendben a hősökre, és az áldozatokra emlékezzen.

Az államalapítás óta Izraelben a „vörös virág”  (héberül: דם המכבים, „Makkabeusok vére”) a nemzeti emlékvirág, mely egyuttal a Jom Hazikaron jelképe is.