Miért érdemes munkaerő-közvetítő cégen keresztül keresni munkát

/Vadász Éva/

 

A COVID 19 koronavírus járvány során megsokszorozódott a munkakeresők száma és ezzel a munkaközvetítők feladata. A Choma Group és a shalom-olim.com weboldal az izraeli munkakeresőknek szeretne segítséget nyújtani ezekben a nem könnyű időkben. Ron Goldman, a HEVER, Tel-Aviv-i székhelyű munkaerő közvetítő szervezet igazgatója válaszolt a kérdéseinkre, melyeket elsősorban azok érdeklődésére fogalmaztunk meg, akik a munkájukat a járvány miatt vesztették el.

Shalom-olim: Hogyan segítitek a munkakeresőket most, hogy megtöbbszöröződött a számuk a járvány miatt?

Ron Goldman: Körülbelül 50%-kal több munkakereső van májusban, mint januárban. A kereslet magasabb, mint a kínálat. Mi hidat biztosítunk a munkakereső és a vállalat között. Mielőtt a munkakereső találkozna a céggel, pontosan feltérképezzük mindkét oldal igényeit, hogy azok kölcsönösen elégedettek legyenek egymással. Bemutatjuk az igényeket és a feladatköröket, amelyeket a munkáltató elvár, hogy ezzel segítsük a munkakereső döntését. Számos céggel vagyunk kapcsolatban és megtaláljuk a leginkább a munkakeresőhöz illő munkát. A munkakereső sikere a mi sikerünk.

 

S: Milyen pozíciókból érkeznek hozzátok munkakeresés céljából?

RG: A hozzánk forduló emberek közül az egyik legnagyobb munkakereső most a középvezető réteg. A digitális forradalom és a járvány miatt is, sok szakma megszűnőben van, mint például a titkárnői pozíció. A technológia helyettesíti a titkárnői feladatokat. De vannak adminisztratív, főként szervező pozíciók is, melyekkel hasonló a helyzet. A menedzsernek már nincs szüksége rájuk, ugyanis a telefonokat és a levelezést, az utazást maga is tudja bonyolítani. Ezt a koronajárvány megerősíti, mert ebben a pár hónapban mindenkit beszippantott a technológia és bebizonyosodott, hogy a gépek elvégeznek emberi feladatokat. A nagy társaságok alkalmazkodnak az új helyzethez és közvetlenül végzik ezeket a feladatokat.

S: Melyek a legkeresettebb pozíciók? Melyek a legnépszerűbb szakmák jelenleg? Bármilyen szakmával rendelkezők jelentkezhetnek hozzátok?

RG: A legfőbb nagy terület a pénzügy. Mi ebben vagyunk a legerősebbek. Könyvelőknek, bérszámfejtőknek, közgazdászoknak szinte biztos, hogy könnyen találunk munkát. Egy másik ágazat a szolgáltató és telefonos központok. A bankszektorban, a logisztikai központokban, a bevásárló központokban, az élelmiszeriparban, a backoffice-okban is megsokszorozódott a munkaerő keresés. Csak, hogy egy pozíciót említsek: futárokra nagyon sok helyen szükség van. A részmunkaidős munka, az időrések betöltése, az ideiglenes munkák ma már globális trend. Bizonyos óraszámot a munkavállaló egy vállalatnál dolgozik és a többi óráját egy másik vállalatnál. De 3-4 helyen is dolgozhat valaki egyszerre különböző pozíciókban.

S: Ha valaki még nem tud jól héberül, milyen munkákban gondolkodhat?

RG: A héber nyelv ismerete sok helyen nem feltétel. A hi-tech cégek általában angolul dolgoznak és az angol nyelv ismerete náluk elég. A marketing, a digitális marketing, a közösségi média, az internetes ügyfélszolgálati, de az még az adminisztratív területeken is nagy a kereslet. Fontos, ha a keresett területen képzetlen a munkakereső, akkor belépő szintű pozícióra jelentkezzen. A magasabb szint és a nagyobb elvárások problémát jelenthetnek. Nagyon sok vállalat keres tapasztalatlan munkaerőt, mert a betanítást gyorsan meg tudja oldani.

S: Hosszabb idő most a munka megtalálása, mint a járvány előtt?

Ronnie Goldmann / רוני גולדמן

RG: A munkakeresőket bizonyos szinten át kell világítanunk. Vagy személyesen találkozunk velük, vagy – és ez inkább bevett módszer – whatsappon, sms-ben, emailben és videós hívással ismerkedünk meg velük. A videó hívásban van egy kérdőívünk, amellyel lehetőséget adunk a személyes bemutatkozásra. 3-4 hetet vesz igénybe egy sikeres munkakeresés általában, de nem merek hitelesen átlagolni, ugyanis sok cégnél nem lehet tudni, hogy visszaveszik-e a dolgozóikat a járvány után, vagy, hogy azok visszamennek-e hozzájuk dolgozni.

S: Mik a tanácsaid a munkakeresőknek?

RG: A hi-tech ipar korunk aranybányája. Érteni kell a piacot és az igényeket. A sales, a marketing és a digitális munkák azok a területek, amelyeket a munkakeresőknek a legbehatóbban fel kell tárniuk. Sajnos a kor-diszkrimináció globális jelenség. 50 év fölött nehezebb munkát találni. A jó hír viszont az, hogy vannak képzési és átképzési lehetőségek. Software programozást és más digitális szakmákat lehet online tanulni. Ezeken a területeken most van munkalehetőség és a jövőben is lesz. Ha a munkakeresőnek nincs is tapasztalata, de alkalmasnak találjuk egy vagy több pozícióra, nem riadunk vissza attól, hogy meggyőzzük a munkáltatót arról, hogy az adott jelentkezőt felvegye.

Figyelem! a fentiekben részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források ezzel szemben a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk