NÉHÁNY GONDOLAT

A közúti közlekedésről, és a vezetői engedélyről

 

Néhány gondolat a közúti közlekedésről

Az izraeli közúti közlekedés szabályai a nemzetközi szabályozással összhangban vannak, így nincs jelentős eltérés a magyarországi KRESZ-hez képest.  Az Izraelben honos közlekedés kicsit keleties hangulatú. Sok dudálás, hangoskodás. Ugyan akkor nem látni eldurvult viselkedést, fenyegetőzést. Az előnyéről senki nem mond le, inkább dudálással jelzi, hogy jön. A pirosról szabadra változó lámpánál dudaszóval, és kórusban jelzik a mögötted állók, hogy már mennének. Afféle ki mond nagyobbat, és ki dudál hangosabban játék folyik a közutakon, (egyébiránt tilos lenne a dudálás) Inkább szórakoztató mint ijesztő az összbenyomás. A koccanások is korrekt hangnemben rendeződnek. A rendőrnek van tekintélye, és ezt nem a megjelenésének köszönheti.

Általános mértében némi eltérés van az izraeli és a nemzetközi (igy pld. Magyar) hatóság által kiadott jogosítvány használatát illetően. Például Izraelben nem szükséges a jogosítványt és az autó forgalmi engedélyét magunknál tartani, igazoltatás esetén a rendőr csak a személyazonosító okmányunkat (teudat zehut) valamint az autó biztosítási papírjait kéri.

Izraelben az első vezetői engedély két évig érvényes, az azt követően pedig öt éves időtartamra kerül kiadásra. 5 év letelte után a jogosítvány 70 éves korig érvényes. 2020 október 1-től 10 év helyett 70 éves korig kapnak jogosítványt a a magán gépjárművek, a motorkerékpárok és a 12 tonnáig terjedő haszongépjárművek (A és B kategóriás) vezetői. 
A 70. életév betöltése után a jogosítványt 5 évente újítják meg, 80 éves kor betöltését követően kétévente történik a megújítás. 

 

Új Olék nemzetközi vezetői engedélyének honosítása

A nemzetközi jogosítvánnyal rendelkező új bevándorlók az országba való beutazás napjától számított egy évig érvényes külföldi vezetői engedéllyel vezethetnek Izraelben a jogosítvány szintjének megfelelő járművel, feltéve, hogy elérik. az előírt életkor, amely után az engedélykiadónál izraeli jogosítványra kell cserélni , a bevándorlónak szemvizsgálatot, külföldi jogosítványt és fényképes jogosítványt, orvosi vizsgálatot, személyi igazolványt és bevándorlói igazolványt kell bemutatnia.  

A külföldi engedély 3 éves izraeli tartózkodás alatt váltható át, és csak akkor, ha azt a bevándorlói státusz megszerzése előtt állították ki.  

A szükséges dokumentumok: 

  • ID.
  • Bevándorló bizonyítvány.
  • Jogosítvány.
  • Szemvizsgálat.
  • Orvosi vizsgálat. 

 

További általános információk:

Minden egyéb amit tudni szeretnél a vezetői engedélyekről Izraelben, héber, angol nyelven a Közlekedési és Közlekedésbiztonsági Minisztérium  honlapján érhető el. Mivel a honlapon fellelhető szabályok ebben a kérdéskörben frissek, tanácsoljuk ennek a kizárólagos használatát. (A Google fordító ebben is a barátod!)

Külföldi vezetői engedély izraeli vezetői engedélyre való átalakításának kérelme (https://www.gov.il/he/service/convert_driving_license)

Gépjárművek éves vizsgáztatásával kapcsolatos teendők (https://www.gov.il/he/service/car_licence_renewal)

Mozgáskorlátozottak parkolási engedélye (https://www.gov.il/he/service/disability_parking_badge)

Útmutató jogosítvány megújításához (https://www.gov.il/he/Departments/Guides/driving_license_renewal_guide?chapterIndex=2)

Elveszett jogosítvány pótlása (https://www.gov.il/he/service/duplicate_drivers_license_in_case_of_loss)

 

Figyelem! a fentiekben részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források ezzel szemben a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk