NÉHÁNY GONDOLAT

A digitális Izraelről

 

I. Sorban állás helyett gyors ügyintézés /MyVisit/

 

/Sivan Erush/

Egy vallomással tartozom: kevés dolgot utálok jobban mint a passzív várakozást, legyen szó forgalmi dugóban eltöltött hosszú felesleges percekről vagy sorban ülésről hivatalos ügyek intézése közben. S bár nem szeretek mobil zombiként mozogni a világban, ilyenkor unaloműzőként én is legtöbbször az okos telefonomat hívom segítségül. Egy ilyen nemszeretem kötelező kűr alkalmával döbbentem rá, hogy sok időt spórolhattam volna, ha már korábban megismerem a MyVisit.com oldalt és annak mobilos applikációját.

A programot jegyző, 2002-ben Miamiban alapított Q-nomy, már csaknem tíz éve Izraelben is fejleszt ügyfélszolgálati szoftvereket. Az amerikai vállalkozás az Egyesült Államok-beli és kanadai tapasztalatait felhasználva nálunk először a kormányzati szférában szerzett hírnevet. A kezdeti nehézségek legyőzése után a szoftver, – pestiesen szólva – nagyot durrantott. Ha hinni lehet a nyitó oldalon működő számlálónak, akkor a cikkírás pillanatáig már 22 millió időpontot foglaltak az izraeliek a myvisit segítségével, hogy rövid várakozási idővel, gyorsan és gördülékenyen intézzék hivatalos ügyeiket.

A nem is olyan rég még igencsak karcos izraeli ügyintézői modor jórészt már a múlté, s ebben bizonyára szerepe van a Q-nomy által fejlesztett szoftvernek, melynek köszönhetően csökkent a zsúfoltság az ügyfélfogadási irodákban, a túlhajszolt, flegma ügyintézők helyett ma már jórészt kompetens és segítőkész munkatársak várják az állampolgárokat. Az ügyek egy része online elintézhető, és még azokban az esetekben is, amikor mindenképpen szükséges a személyes jelenlét, az időigényes feladatok egy részét otthon, előre kipipálhatjuk. Így fordulhat elő, hogy egy biometrikus útlevél igénylése, az otthoni időpont foglalás és bankkártyával történő kifizetés után a Népesség és bevándorlási hatóság (leánykori nevén belügyminisztérium) irodájában rövid várakozással, fénykép készítéssel együtt mindössze negyed óra alatt abszolválható.

Lássuk pontosan mire számíthatunk, ha sorban állás helyett a myvisit oldalon kezdjük az ügyintézést?

  1. Az applikáció nyitóoldalán kiválaszthatjuk a hivatalt, ahol ügyet szeretnénk intézni.Ne felejtsünk el görgetni, jelenleg 49 szervezett van a listában, és a számuk napról-napra bővül!
    (Kormányzati irodák, Elektromos művek, önkormányzatok, helyi vízművek, posta, Bituah Leumi, Lakástámogatási irodák, sőt az Egged busztársaság is megtalálható az oldalon)
    Válasszuk ki a lakhelyünkhöz legközelebbi fiókot, ahol igénybe kívánjuk venni a szolgáltatást.
    2. Válasszuk ki az adott listából, hogy pontosan milyen ügyet akarunk elintézni, ha szükséges töltsük ki előre a formanyomtatványokat, fizessük ki bankkártyával a díjakat, hogy felgyorsítsuk a személyes ügymenetet.
    3. Már csak költségtakarékossági okokból is érdemes online, előre fizetni, mert ha erre az irodában kerül sor, akkor legalább 20-50 sékellel magasabb összegre számíthatunk.

Csak néhány példa arra, hol és milyen ügyekben tudunk eljárni a myvisit segítségével: Mint arra már korábban utaltam, a Népesség és Bevándorlási Hatóságnál a biometrikus személyigazolvány és útlevél intézhető ilyen módon. A lakcímváltozás bejelentését egyelőre nem, azért még sorba kell állnunk.

A Közlekedési és Közútbiztonsági Minisztérium élén jár a digitális ügyintézésben. A myvisitről kiindulva a teudat zeut és a mobiltelefonszám megadása után kiválaszthatjuk, hogy melyik irodán keresztül szeretnénk intézni a jogosítvány/forgalmi engedély meghosszabbítását, pótlását, a taxi és tehergépjárművel kapcsolatos ügyeket, stb.

A Bituah Leumi ikonjára kattintva, a személyes adatok megadása után időpontot kérhetünk például támogatási kérelmünk ügyintézéséhez. Ezen a platformon nincs mód az iratok előzetes online kitöltésére, de amennyiben már regisztráltunk a Bituah Leuminál a digitális szolgáltatásokra, akkor a Bituah Leumi honlapján keresztül több esetben elég a beszkennelt iratok feltöltése a rendszerbe és mód van egyéb online ügyintézésre is. (Ennek pontos lépéseiről később egy másik, nagyobb cikkben beszámolunk majd.) Az elmaradt járulékok befizetésére azonban mód van a myvisit oldalon keresztül is. Ehhez is csupán a teudat zeut, a mobiltelefon és a bankkártya számunkra lesz szükség.

Az Elektromos Művek (Hevrat Hasmal) saját online felülete jól használható, de ha mindenképpen szükséges a személyes jelenlét, akkor a myvisit-en keresztül gyorsan időpontot foglalhatunk a körzeti irodák valamelyikébe.

Egy ideje már a postán sem kötelező a sorban állás. Az applikáció segítségével a kiválasztott postafiók nyitva tartási idejében negyedórás etapokból választhatunk.

Jó hír az oléknak, hogy a Befogadási minisztérium is csatlakozott a myvisit felhasználói közé, így ha itt kell boldogulnunk, akkor a nekünk megfelelő időpontra, előre foglalhatunk helyett, némileg csökkentve ezzel az ügyintézéssel járó nem csekély stresszt.

Önkormányzata válogatja, hogy mely irodákhoz és milyen ügyintézésre lehet használni a myvisit oldalt. Az elérhető szolgáltatások változatosak: van ahol csak az óvodai, iskolai beiratkozáshoz foglalhatunk időpontot, más városokban az applikáción keresztül kérhetjük a városháza által kirótt bírság törlését, s ha erre nincs mód, akkor fájó szívvel ugyan, de ugyanitt online be is fizethetjük. A városok által működtetett vízművek szolgáltatásainak egy része szintén elérhető a myvisit-en keresztül.

Talán önellentmondásnak tűnik, de Izraelben az orthodoxia is halad a korral. Elsőre meglepődtem, de örömmel konstatáltam, hogy a myvisiten keresztül még a rabbanikus bírósághoz is foglalhatunk időpontot. Ennek az opciónak a gyakori használatáról egyelőre nem vagyok meggyőződve, de bizonyára oldódik a digitális világ iránti szigorúság, ha a fejlesztők úgy döntöttek ezt a lehetőséget is felkínálják a növekvő számú vallásos közösségnek.

 

II. Búcsú a kommunikációs szolgáltatóktól három lépésben

 

/Sivan Erush/

Két nap alatt immár harmadszor próbálom meggyőzni a Bezeq aktuális üzletkötőjét, hogy komolyan gondolom, nincs szükségem a szolgáltatásukra, nincs olyan fantasztikus ajánlat amivel visszacsábíthat a cég. Sajnálom szegényt, tudom, hogy ez a dolga, keserű kenyér az elégedetlen ügyfelet rábírni a maradásra, remélem nem sikerdíjra fizetik. Viszont most már kezdek nyűgös lenni, rabolják a drága időmet, és papagáj módjára ismételtetik velem azt, amit felejthetetlen magyar akcentusom ellenére elsőre is megértettek, csak nehezen fogadtak el: eljut a búcsú ideje.

Csak később tudtam meg, hogy mindezt megspórolhattam volna néhány kattintással, ha ismerem a netek.co.il weboldalt. A szolgáltatás nem új, immár kilenc éve annak, hogy három barát (Jonathan Klinger, Nathaniel Wexstein és Eric Malul) ráunt a felesleges beszélgetésekre, a jogtalanul kiszámlázott tételek miatti vitákra, és létrehoztak az oldalt, ahol három egyszerű lépésben, különdíj fizetése nélkül lemondhatunk bármilyen internetes vagy telefonos szolgáltatást.

Természetesen nem ez az oldal, amit a kommunikációs vállalatok annyira szeretnek és a kezdetben többféle módon akadályozták is a munkájukat. Bár a fogyasztóvédelmi törvény már 2008. novembere óta lehetővé teszi, hogy bármikor azonnali (két-három napon belüli) kikapcsolással lemondjunk egy-egy szolgáltatást, a cégek mégis végtelenített történetben igyekeznek lehetetlenné tenni a leválást. Például a szóbeli lemondás nem elég, azt faxon is meg kell erősíteni. A digitálisan fejlett Izraelben már egy évtizede annak, hogy a legtöbben nem használnak külön otthoni telefont, a faxot a munkahelyek nagy részén is felváltotta az e-mail, de 2011-ben, amikor megindult a Netek a távközlési cégek ragaszkodtak a faxos lemondáshoz. Nem kis erőfeszítésükbe került, hogy hozzájussanak a különböző társaságok valós faxszámához, mert azokat a cégek gondosan őrizték, ezzel is nehezítve a leválást.

A Netek munkatársai naprakészen tartják a faxlistát, de mindenképpen ajánlják, hogy a lemondást követően győződjünk meg róla, hogy a szolgáltatást valóban felfüggesztették.

Ha valaki úgy dönt megválik az aktuális szolgáltatójától, azt a következőképpen teheti meg:

  1. Belép a www.netek.co.iloldalra és ott kiválasztja a búcsúra ítélt társaságot.
    2. Megadja a korábbi előfizetésre vonatkozó személyes adatokat, köztük a fizetésre használt bankkártya utolsó négy számjegyét.
    3. Igazoló e-mailt kapunk a Netek-től, melyet megerősítve, a Netek elindítja a lemondó faxot az adott társaságnak és erről 24 órán belül jogszerű igazolást állít ki a számunka.

Fontos tudni, hogy a Netek nem tárol személyes adatokat, ezért a visszaigazolás később már nem lesz elérhető, azt mindenképpen nyomtassuk ki és őrizzük meg. A portál nem vizsgálja a megadott adatok hitelességét, így azt sem tudja ellenőrizni, hogy mi magunk vagy valaki más a nevünkben indította-e el egy szolgáltatás lemondását. A cég felhívja a figyelmet arra, hogy bár az ő szolgáltatásuk ingyenes, ez nem jelenti azt, hogy egyes kommunikációs vállalatok lemondás esetén nem számolnak fel nekünk valamilyen díjat. A Netek portál nem vállal jogorvoslatot, azt ajánlják vitás ügyekben az általuk kiállított igazolással felszerelkezve forduljunk ügyvédhez.

Tapasztalatom szerint szép számmal akadnak olyan előfizetők, akik évekig fizetnek kisebb-nagyobb összegeket egy szolgáltatásért, amiről korábban azt hitték már sikeresen lemondták. Talán most van itt az ideje annak, hogy a bankszámla igazolásokat részletesen végigböngészve kigyomláljuk azokat a szolgáltatókat, akik ilyen piszkos trükkökkel élnek.

 

III. Héber/angol stb. nyelvű oldalak fordítása magyar nyelvre

 

Ezzel a problémával szinte minden olvasó szembesül, még akkor is, ha az ivrit tudása már átlépte az alap határokat. Ezzel a lehetőséggel bátrabban navigálhatunk az izraeli életünk jogszabályi keretei között is. Túlzás azt állítani, hogy e módon minden érthetővé, egyértelművé válik, de az alapo információkat biztosítja.

Első lépésként a le kell töltenünk a google fordító programját.

Néhány megjegyzés magáról az alkalmazásról

 

  • Szövegfordítás: gépeléssel fordíthat 108 nyelv között
    • Fordítás koppintással: másolja a kívánt szövegrészt bármely alkalmazásban, és koppintson a Google Fordítás ikonra a fordítás elvégzéséhez (bármely nyelven)
    • Offline állapot: internetkapcsolat nélkül is fordíthat (59 nyelven)
    • Azonnali kamerás fordítás: azonnal lefordíthatja a képek szövegét, ha rájuk irányítja a kamerát (94 nyelven)
    • Fotók: fotók készítésével vagy importálásával jobb minőségű fordításokat kaphat (90 nyelven)

 

A következő lépésben a böngészőt kell kijelölni  Célszerő a Google Crome programját használni, miután azonos platformon van a fordító programmal. (természetesen más böngészővel is működik a program.  Használata egyszerű, a lefordítandó oldal alján, vagy a a felső menüsorban megjelenik a választás lehetősége. De elérhető úgy is, hogy a fordítandó részre jobb egérgombban kattintva kiválasztjuk a „fordítás magyar nyelvre” elemet. 

Jó böngészést!

 

Figyelem! a fentiekben részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források ezzel szemben a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk