Jom Ha’Atzmaut,

A zsidó állam függetlenségének napjára, valamint a nemzet hőseire emlékezünk Jom Ha’Acmaut, (יום העצמאות), és Jom Ha’Zikaron (יום הזכרון)  egymást követő két napján. „Öröm idején a szomorúság és a Szomorúság idején az öröm”. Jom HaZikaron a komor emlékezet, és az örömteli Jom HaAtzmaut,  egysége ez a két nap.

Jom Ha’atzmaut  ( יוֹם הָעַצְמָאוּת , szó szerint  „a függetlenség napja”)  Izrael legfontosabb nemzeti ünnepe.  E  napon emlékezünk meg  Izrael Államának megalakulására, s az 1948 május 15 (5708 Iyar 5) napján közzétett Függetlenségi Nyilatkozatra.  A jeles napon emlékezünk Ben-Gurion híres beszédére, melyet a Kol Izrael (Izrael Hangja) rádióadó élő egyenes adásban követített, s mely így kezdődött:

„ Ezennel kihirdetem Izrael Állam megalakulását”

A modern kori Izrael Állam létrejöttét, a függetlenségéhez vezető utat meghatározta a XIX. század végétől egyre inkább megerősödő cionista mozgalom, az ennek nyomán beindult alijahullámok, valamint az 1912-es, független zsidó államot ígérő Balfour-nyilatkozat és a palesztinai brit mandátum 1948-as lejárta is.

Izrael lakossága várhatóan 2024 végére éri el a mérföldkőnek számító tízmilliós számot, majd 2048 végére (100 évvel Izrael Állam megalakulása után) a 15 milliót, 2065 végére pedig a 20 milliót. Ma, a világ zsidó népességének 45%-a  él Izraelben, és mintegy 78%-a fiatalkorú! A legfiatalabbak, a 0-4 éves korosztályt 950 ezer gyermek képviseli. Az izraeli zsidók jelenleg a lakosság mintegy 73%-át teszik ki, 7,181 millió állampolgárt regisztráltak zsidóként.