A közelmúltban ünnepelte fennállásának hat évtizedes jubileumát az altruista kölcsönpénztárként indult Choma Leolej Hungária. A non profit szervezet célja az volt, hogy az országba érkező új olék beilleszkedését elősegítse tanulmányi ösztöndíj, valamint kamatmentes kölcsön  formájában. Ez mind a mai napig nem változott, a magyar-ajkú jisuv számos tagja mondhatja el, hogy a Choma ott volt amikor szükség úgy kívánta.

Idővel a Choma mellett a Sándor és Ilona Gewürz által létrehozott alapítvány is bekapcsolódott az új olék támogatási programjába. A Choma csoport  szervezetei ma így összekapcsolva, egymást kiegészítve szolgálják a magyarajkú olim közösséget.

A Choma csoport programja

 
A magyar nyelvterületről alijázó zsidóság beilleszkedésének megsegítése, a magyar ajkú jisuv segítőkészségének koordinálása. A CHOMA Alap feltőkésítése, a rendelkezésre álló pénzeszközök bővítése, új források, adományozók bevonása a támogatási rendszerbe
INFORMÁCIÓS ADATBÁZIS kialakítása

Egy naprakész és folyamatosan bővülő adatbázis kialakítása, és működtetése (shalom-olim.com website, facebook közösségi oldalak, stb)

ISMERJÜK MEG EGYMÁST, ÉS AZ ÚJ HAZÁNKAT program

Ismerkedési, és tájékozódási fórumok működtetésének pénzügyi támogatása /földrajzi területenként, helyi aktivisták bevonásával/ Támogatott témakörök: zsidó hagyományokkal, az izraeli kulturális szokásokkal kapcsolatos előadások, aktuális beilleszkedési, munkavállalási stb. kérdések, egymás közötti információk cseréje

EGYÉB KULTURÁLIS, SZABADIDŐ PROGRAMOK KÖLTSÉGEIHEZ VALÓ HOZZÁJÁRULÁS

Izrael nevezetességeinek, nemzeti parkjainak megismerése céljából szervezett kirándulások, zsidó ünnepek, közös megemlékezések stb.

BEILLESZKEDÉST SEGÍTŐ EGYÉNI TÁMOGATÁSOK:

a/ TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ.
Minden olyan államilag támogatott szak, technikusi, illetve felsőfokú képzés tandíjához való hozzájárulás, mely segíti az új olé beilleszkedését, munkavállalási esélyeit, valamint az ön és családfenntartó képességét növeli. (Kritériumok: államilag támogatott, államilag elismert képesítés)

b/ RÖVIDLEJÁRATU KAMATMENTES HITEL.
Az ön és családfenntartó képességet növelő beruházások, (pld. vállalkozások indítása, eszköz-finanszírozás stb.- kezes, és fedezet szükséges!)

AMENNYIBEN EGYETÉRTESZ  AZOKKAL A CÉLOKKAL, MELYEKET KITŰZTÜNK MAGUNK ELÉ, 
kérjük segítségedet a felület tartalmi szerkesztésében. Amennyiben új fontos, vagy érdekes információhoz jutottál, kérjük oszd meg velünk. A honlapunkon közzétett információk csak akkor tudnak segíteni, ha mind tartalmában, mind aktualitásában folyamatosan frissülnek és kiegészűlnek. 
AMENNYIBEN SZERETNÉL CSATLAKOZNI A CHOMA GROUP CSAPATÁHOZ,

és szeretnél közreműködni a programjaink szervezésében és lebonyolításában, illetve a webes felületek üzemeltetésében, örömmel vesszük. Amennyiben magadénak vallod a kitűzött céljainkat – köztünk a helyed

Van kérdésed?

Küldj egy üzenetet
AMENNYIBEN EGYETÉRTESZ VELÜNK ABBAN,   

hogy nem szabad magukra hagyni az olékat, és lehetőséghez mérten segítenünk, támogatnunk kell beilleszkedésüket.

AMENNYIBEN FONTOSNAK TARTOD, 

hogy ösztöndíjakkal, kedvezményes kölcsönökkel, és egyéb támogatásokkal lehetőséget kell adnunk számukra, hogy minél előbb, ön- és családfenntartókká válhassanak, hogy az elkövetkezendőkben, már ők is részt tudjanak vállalni a támogatási programjainkban.

AMENNYIBEN ANYAGI HELYZETED MEGENGEDI, 

kérjük adakozz esetenként, vagy havonta 100 sekelt, (vagy többet) ahogyan azt évtizedekkel korábban eleink is tették.